O relaţie romantică poate porni
de la o simplă privire, un zâmbet ştrengăresc, o îmbujorare
neintenţionată, o atingere inocentă... Putem, totuşi, să nu
avem certitudinea că persoana care ne-a cucerit este alesul sau aleasa
noastră. Cum ne dăm seama dacă am făcut alegerea corectă?
De-a lungul vieţii, ne îndrăgostim cu adevărat doar de patru persoane, sugerează un studiu citat de publicaţia Daily Mail. Statisticile au arătat că numai 33% dintre oameni îşi găsesc dragostea adevărată din prima încercare. Doar una din 20 de persoane s-a îndrăgostit de cinci sau mai mulți oameni cu care o relaţie nu era posibilă, arată acelaşi studiu.
Îmi place de tine, dar nu te iubesc
În foarte multe cazuri, este bine să distingem între o simpatie pentru cineva, o dorinţă sexuală şi dragostea adevărată. Trecerea de la a plăcea o persoană la a iubi acea persoană se face subtil şi uneori creează multe confuzii, cu atât mai mult cu cât fiecare dintre noi are o personalitate diferită şi percepe sentimentele în mod distinct. Într-o relaţie, tindem să spunem că ne place de cineva atunci când relaţia este la început ori nu s-a concretizat nimic, arată eHow. Astfel, cu toate că nu l-am descoperit la un nivel mai profund pe celălalt, ne place să fim în compania lui şi suntem încântaţi şi entuziasmaţi de legătura construită.
Pe de altă parte, dragostea se dezvoltă pe baza unor sentimente mult mai complexe. Socio-psihologul Zick Rubin a elaborat un instrument de măsurare a dragostei pe fundamente emiprice, aflăm de pe About.com. El susţine că iubirea este compusă din trei elemente cheie: ataşamentul faţă de partener, manifestat prin nevoia de a primi atenţie din partea celuilalt, interesul sau grija pentru celălalt, atunci când pui nevoile şi fericirea lui pe același plan cu ale tale şi, nu în ultimul rând, intimitatea sau încrederea de a vă dezvălui unul celuilalt cele mai profunde gânduri şi sentimente.
Paşi spre dragoste
Psihologul Robert Sternberg a divizat iubirea în trei mari părţi: pasiunea, intimitatea şi angajamentul, arată Psychcentral. Existenţa tuturor celor trei elemente este esenţială pentru a decide dacă îţi iubeşti cu adevărat partenerul şi dacă sentimentele sunt reciproce.
Sternberg e convins că tot fenomenul de atracţie începe de la pasiune. Atunci când ai acele sentimente copleşitoare, între care şi cunoscuta senzaţie de „fluturi în stomac", e limpede că ai dezvoltat o pasiune sentimentală pentru persoana care îţi provoacă astfel de trăiri.
Următorul pas face trecerea de la atracţie către ataşament. Este momentul în care partenerii încep să clădească o conexiune puternică, petrecând mult timp împreună şi împărtăşind cele mai profunde trăiri interioare, gânduri şi sentimente din viaţa lor. Este momentul în care încrederea în celălalt joacă un rol important în clădirea viitorului relaţiei. Procesul de creare a intimităţii în cuplu este dificil, de lungă durată şi necesită multă implicare din partea ambilor parteneri, dar şi dezvoltarea unei relaţii de comunicare eficientă, bazată pe această încredere şi pe înţelegere.
Ultima etapă este angajamentul luat faţă de celălalt. De multe ori, el se concretizează, din punct de vedere social, prin logodnă şi căsătorie. În această etapă, cei doi parteneri trebuie să formeze o echipă şi să rămână uniţi în faţa problemelor care apar în viaţa de cuplu. O ceartă, o neînţelegere pot căpăta proporţii mari, dar în faţa evenimentelor negative, un cuplu care şi-a luat un angajament trebuie să adopte o atitudine de conciliere, de rezolvare a problemei împreună. Acest lucru implică respect reciproc, lipsa prejudecăţilor faţă de celălalt şi de acceptare a calităţilor, defectelor şi diferenţelor dintre parteneri, arată aceeaşi sursă.
Semnalele iubirii sincere
În timpul cercetărilor sale asupra existenţei unei metode de măsurare a iubirii, Zick Rubin a descoperit faptul că păstrarea unui contact vizual îndelungat între parteneri este mai des întâlnit în cazul celor care au înregistrat valori ridicate pe această scală a dragostei.
Într-adevăr, din punct de vedere nonverbal, privitul în ochii partenerului de discuţie arată interesul asupra subiectului dezvoltat, faptul că te simţi confortabil în prezenţa sa şi că ai încredere în el, susţine Tonya Reiman în cartea sa, Limbajul trupului: cum să ai succes atât în planul profesional, cât şi în cel personal.
Atunci când iubim sincer pe cineva şi avem o relaţie bazată pe dragoste şi încredere, avem curajul să fim noi înşine în faţa partenerului, cu toate defectele şi imperfecţiunile ce ne caracterizează, fără a ne fi teamă că suntem judecaţi, arată eHow. De asemenea, dacă sentimentul este reciproc, putem fi convinşi de faptul că şi celălalt face la fel.
Apoi, gânditul la persoana întâi plural este un alt semn al faptului că relaţia este una bazată pe sentimente profunde, arată aceeaşi sursă. Folosirea lui „noi", în loc de „eu" arată dorinţa partenerilor de a-l implica pe celălalt în planurile sale şi în viaţa sa.
Faptul că partenerul îţi încredinţează gândurile şi secretele neştiute de nimeni altcineva arată încrederea pe care o investeşte în tine. Este un mod prin care celălalt îţi dovedește cât de mult se bazează pe sprijinul tău şi cât de în siguranţă se simte alături de tine.
De asemenea, dacă aveţi o comunicare deschisă, eficientă, care derivă din încrederea reciprocă, este un semnal că relaţia voastră este profundă. Ambii parteneri ar trebui să privească în mod constructiv opiniile celuilalt şi criticile care îi sunt aduse în anumite momente, arată Psychology Today. În situaţiile tensionate este nevoie de colaborare şi înţelegere, nu de închidere în sine şi judecarea celuilalt.
La popul opus, manipularea, controlul obsesiv şi nejustificat al celuilalt sunt semnale ale neîncrederii în partener. Aceste situaţii sunt un contra-exemplu pentru ceea ce înseamnă dragostea faţă de celălalt. Un astfel de comportament are efecte nefaste asupra relaţiei şi, de asemenea, scoate la iveală şi lipsa încrederii în sine.
Acestea sunt doar câteva dintre modalităţile prin care ne arătăm afecțiunea şi aprecierea faţă de alesul sau aleasa inimii noastre. O relaţie de iubire se construieşte în timp, necesită multă răbdare şi implicare şi se menţine cu încredere, înţelegere şi respect reciproc. Dacă persoana care te-a cucerit merită tot acest efort, atunci transmite-i în fiecare zi semnale de apreciere şi dragoste sinceră.