"Sclavi" nepalezi, morţi pe şantierele Cupei Mondiale

Condiţiile inumane în care sunt obligaţi să muncească nepalezii imigranţi din Qatar oferă imaginea uneia din ţările cele mai bogate de pe glob, care exploatează una dintre cele mai sărace, pentru a se pregăti pentru turneul sportiv cel mai popular din lume.
Zeci de muncitori nepalezi au murit în Qatar în ultimele săptămâni şi alte mii sunt supuşi abuzurilor şi exploataţi la locul de muncă, iar o anchetă efectuată de Guardian relevă serioase semne de întrebare privind pregătirile Qatarului pentru a găzdui Cupa Mondială (CM) în 2022. În vară, muncitorii nepalezi au murit într-o rată de aproape unu pe zi în Qatar, mulţi dintre ei, foarte tineri, au suferit crize cardiace. Ancheta a găsit dovezi care sugerează că miile de nepalezi, care reprezintă cel mai mare grup de muncitori străini în Emirat, sunt exploataţi şi supuşi unor abuzuri care echivalează sclaviei timpurilor moderne. Mulţi nepalezi au declarat că nu au mai fost plătiţi de luni de zile şi şi-au văzut salariile reţinute pentru a fi împiedicaţi să fugă. De asemenea, angajatorii confiscă paşapoarte şi refuză eliberarea de cărţi de identitate, reducând muncitorii imigranţi la statut de muncitori clandestini. Circa 30 de nepalezi s-au refugiat la ambasada Nepalului din Doha pentru a scăpa de condiţiile inumane la care sunt supuşi la locurile de muncă.
Ancheta a mai descoperit dovada muncii forţate în cadrul unui vast proiect mondial de infrastructură pentru Cupa Mondială. Mulţi muncitori afirmă că doresc să plece, dar firma angajatoare nu îi lasă. Ancheta a dezvăluit că oamenii care lucrează în industria mai largă a construcţiilor în Qatar dorm câte 12 într-o cameră şi se îmbolnăvesc din cauza condiţiilor respingătoare din astfel de dormitoare mizere. Mulţi susţin că sunt forţaţi să muncească fără a fi remuneraţi şi cerşesc hrană. Aproape toţi au datorii enorme în Nepal. Călătoria din platourile Himalayei până în deşertul Peninsulei arabice costă o avere pentru imigranţi, obligaţi să se îndatoreze pentru a plăti agenţiile de recrutare. Obligaţia de a rambursa datoria, combinată cu neplata salariilor, confiscarea de documente şi imposibilitatea muncitorului de a părăsi locul de muncă reprezintă muncă forţată, o formă de sclavie modernă care afectează 21 milioane de persoane în lumea întreagă.

„Dovezile primite de Guardian constituie o dovadă evidentă a folosirii sistematice a muncii forţate în Qatar”, arată Aidan McQuade, directorul Anti-Slavery International, organism fondat în 1839.
Reţele obscure
Qatarul are una dintre cele mai numeroase populaţii de muncitori imigranţi din lume raportat la populaţia naţională. 90% din mâna de lucru sunt imigranţi şi Emiratul va trebui să recruteze încă până la 1,5 milioane de muncitori pentru a construi stadioane, şosele, porturi şi hoteluri necesare competiţiei sportive mondiale. Anul trecut, în Qatar au venit să lucreze peste 100.000 de nepalezi. Sistemul obscur al firmelor de recrutare a forţei de muncă în Asia şi antreprenorii din Qatar fac aceşti imigranţi vulnerabili faţă de exploatarea lor. Potrivit unor estimări, Qatarul va cheltui 100 miliarde dolari în proiectele de infrastructură pentru susţinerea CM. În afară de nouă stadioane state-of-the-art, Emiratul s-a angajat să finalizeze şosele noi în valoare de 20 miliarde dolari şi un dig ce va lega Qatarul de Bahrein, al cărui cost iniţial este de 4 miliarde dolari, alte 24 miliarde pentru o reţea feroviară de mare viteză şi 55.000 camere de hotel pentru găzduirea suporterilor.
Qatargate
O anchetă publicată în acest an de săptămânalul France Football a vizat dosarul consacrat atribuirii CM 2022 Qatarului, o alegere care ascunde corupţie şi aranjamente. France Football citează un e-mail intern al FIFA, în care secretarul general al instituţiei, Jerome Valcke declară „ei au cumpărat Mondialul 2022”. Ancheta denunţă multiplele fire ale reţelelor de influenţă ale tentacularei organizaţii internaţionale, subliniind persistenţa opacităţii. „Qatarul nu a făcut decât să aplice metodele istorice în acest mediu, insuficienţele şi incoerenţele modului de guvernare în sport sunt exploatate în permanenţă”, declara Luc Dayan, preşedinte al RC Lens, apropiat al autorităţilor de la Doha. Publicaţia franceză evocă şi o reuniune secretă la Elysée, la 23 noiembrie 2010, zece zile înaintea votului FIFA, între preşedintele Republicii, Nicolas Sarkozy, prinţul Qatarului, Tamin bin Hamad al-Thani, Michel Platini, preşedinte UEFA şi Sebastien Bazin, reprezentantul Colony Capital, la acea vreme proprietarul clubului Paris Saint-Germain. Cu urmări importante în timp.