Bateri electice

Baterii
Acumulatoarele masinilor electrice constituie unul dintre cele mai importante si totodata costisitoare puncte ale conversiei vehiculului in masina electrica.
De regula exista doua variante:



Home

Motoare

Baterii

Controllere

Incarcatoare

Pompe Vid

Comanda


  • Acumulatoare pe baza de plumb, care sunt cele folosite in masinile de zi cu zi. Se folosesc acumulatoare cu amperaj ridicat, pentru a facilita forta si totodata pentru a mari raza de actiune a vehiculului.
  • Acumulatoare pe baza de Litiu - Fier - Fosfat, care pot fi incarcate mai rapid, cantaresc mai putin si au o durata de viata mai lunga.
Sa intram un pic in detalii legate de cele doua tipuri de acumulatoare numite mai sus si sa dezbatem avantajele precum si punctele mai putin avantajoase ale acestor baterii.
Acumlatoarele pe plumb (Pb) au pentru persoanele din Romania intersate de masini electrice un avantaj extrem de mare fata de cele pe LiFePo: comparativ constituie o varianta ieftina. Prin urmare, daca ne dorim un vehicul electric, dar nu dorim sa cheltuim enorm de mult pentru a adeveri planurile, bateriile pe plumb constituie prima alegere. Dependent de kilometrii anuali realizati cu vehiculul electric si totodata tinand cont de ciclii de incarcare, putem spune ca un set de acumulatoare tine pana la 50.000 de kilometrii. Aceasta cifra depinde de cat de adanc se vor descarca acumulatoarele. Cu cat circulam mai putin intre incarcari, cu atat prelungim viata lor. Este nerecomandata epuizarea totala al acestora, deoarece isi pierd din capacitatea de stocare. In principiu, daca luam o medie de 10.000 km pe an, vom putea folosi aceste baterii timp de 5 ani, dupa care vor trebui inlocuite cu unele noi. Acest lucru de multe ori ne poate cauza dificultati in gandire, dar tinand cont de economiile realizate la benzina sau motorina, inca tot este o varianta fiabila. Unul dintre punctele negre pe care le mai primesc acumulatoarele pe Pb este faptul ca sunt cam grele. Asa ca daca ne hotaram sa folosim acest tip de baterii, trebuie tinut cont de greutatea finala al vehiculului, care nu trebuie sa depaseasca maximul admis pentru acesta.
Acumulatoarele LiFePo se recomanda pentru persoanele care isi pot permite luxul de a le procura. Durata prelungita de viata (aprox. 200.000 km), masa redusa si prin urmare cresterea razei de actiune a vehiculului, fac din aceste baterii alegerea perfecta. Tinand cont de relatia pret / durata de viata putem spune ca vor costa aproximativ la fel de mult cat cele 10 seturi de baterii pe plumb necesare pentru aceeasi distanta, doar ca investitia initiala este mai mare decat in cazul celor pe plumb.
In ceea ce priveste alegerea dumneavoastra, totul depinde de cat va puteti permite. Realizarea unui vehicul electric este, ca tinem cont de efectul benefic asupra naturii sau nu, un sprijin pentru buzunarul fiecaruia. Cine doreste sa economiseasca mult, investeste mult, cine nu isi poate permite mult, economiseste un pic mai putin. Din pacate nu se poate economisi fara a investi.
Vestea buna este ca deja au demarat multe programe pentru dezvoltarea bateriilor si acumulatoarelor, asa ca va fi doar intrebare de timp, pana cand si acestea vor deveni mai ieftine.
  • Cat despre inpactul asupra mediului, pe care mult spun ca la bateriile uzate este unul enorm, atunci se pot spune doua lucruri: Producatorul de baterii este obligat sa le preia si sa le recicleze conform legiilor in vigoare
  • Am ars atat timp benzina si motorina si am ajuns acum sa poluam si sa platim mult pentru faptul ca poluam. Cat timp acumulatoarele ne ofera sansa de a circula mai ieftin pe sosele, chiar ne mai intereseaza atat de mult impactul asupra mediului?
Nu ezitati sa ne contactati in caz de sugestii si intrebari legate de aceasta tema.