Controllere


Daca avem motorul electric si bateriile, urmatoarea componenta ca si importanta este controllerul.



Home

Motoare

Baterii

Controllere

Incarcatoare

Pompe Vid

Comanda


Practic acesta nu face altceva decat sa ofere motorului electric energia necesara sau dorita de sofer, pentru a pune vehiculul in miscare.
Daca nu ar exista acest controller, motorul ar primi cantitatea totala de volti de care dispun bateriile. Prin urmare, cu ajutorul unui potentiometru conectat la pedala de acceleratie si la controller, acesta din urma primeste semnalul cantitatii de energie pe care dorim sa o transmitem motorului.
Si mai simplu: vehiculul sta pe loc - zero curent transmis de catre controller.
Cand apasam acceleratia, acesta transmite energia dorita, practic ca si un intrerupator. Dar cum am amintit mai sus, nu putem porni intrerupatorul si transmite intreaga energie, pentru ca am ajunge in scurt timp la viteza maxima de care e capabila motorul. Avand in vedere ca noi nu putem porni si opri din pedala atat de repede curentul, avem nevoie de controller. Acesta verifica pozitia pedalei si porneste/opreste fluxul de curent in locul nostru.
Daca pedala este apasata la 20%, atunci el pulseaza energia 20 % din timp si o opreste 80% din timp. Aceasta pulsatie se intampla de pana la 15.000 ori pe secunda, pentru a mentine vibratiile motorului la un nivel cat mai mic, ceea ce are ca efect faptul ca auzul uman nu percepe prea mult din zgomotul motorului.
Din punct de vedere tehnic majoritatea controllerelor folosite la conversii provin de la masinute de golf sau de la stivuitoare. Desigur s-au dezvoltat deja si controllere special pentru vehicule elctrice, dar ele sunt inca relativ scumpe.
Alegerea controllerului este un punct foarte important si trebuie intotdeauna intrebat furnizorul acestuia referitor la potrivirea cu motorul ales.