Ameninţarea autoturismelor "verzi" asupra mediului înconjurător

Raportul care distruge mitul maşinilor electrice. Ameninţarea autoturismelor "verzi" asupra mediului înconjurător



Raportul care distruge mitul maşinilor electrice. Ameninţarea autoturismelor "verzi" asupra mediului înconjurător
Foto: ortablu.org

Maşinile electrice poluează mai mult decât cele pe benzină sau motorină, arată un studiu prezentat de BBC News.

Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie
a descoperit că nivelul gazelor cu efect de seră a crescut foarte mult din cauza cărbunilor utilizaţi la producerea electricităţii. Farbricile de maşini electrice eliberează mai multe gaze toxice decât fabricile de maşini convenţionale, arată acelaşi studiu.

"Producerea maşinilor electrice s-a dovedit a fi mai dăunătoare mediului decât producerea celor pe benzină sau motorină", a declarat profesorul Anders Hammer Stromman. "Potenţialul de a accelera încălzirea globală este de două ori mai mare în cazul producerii vehiculelor electrice" a adăugat cercetătorul.

Producerea bateriilor şi a motoarelor electrice necesită utilizarea unor materiale toxice precum nichelul, cuprul şi aluminiul.  Potrivit studiului, maşinile electrice sunt dăunătoare mediului chiar înainte de a ajunge să circule pe străzi.

În cazul în care aceste autovehivule ar fi alimentate cu electricitate produsă din surse electrice cu emisii reduse de carbon, atunci într-adevăr ar putea oferi "potenţialul de reducere substanţială a emisiilor de gaze de seră", se mai arată în raport.



"Este contraproductivă promovarea maşinilor electrice în regiunile în care electricitatea este obţinută în mare parte din lignit sau cărbune".

În Europa, zonă a lumii în care electricitatea este obţinută în moduri variate, maşinile electrice pot oferi beneficii mediului înconjurător, în comparaţie cu maşinile cu motoare cu ardere internă.

Maşinile electrice alimentate de electricitatea europeană oferă o scădere cu până la 24% în ceea ce priveşte potenţialul lor de accelerare a încălzirii globale.

Cu cât un autovehicul electric este folosit mai mult, cu atât mai ridicate sunt beneficiile pe care le aduce mediului.

"În cazul în care doriţi să achiziţionaţi o maşină electrică, trebuie mai întâi să localizaţi sursa de electricitate şi apoi să analizaţi cu atenţie data de garanţie a bateriei" a mai declarat profesorul Stromman.





COMENTARII (49):
  • 1. ionel | 10 Octombrie 2012 16:42
    Studiul lui peşte !! Minciuni plătite de petrolişti si de fabricanţii de automobile. Gîndiţi-vă că un autoturism electric nu mai are nevoie de: sisteme de injectie,pistoane,chiuloase,rezervoare de conbustibil,radiatoare,sisteme de răcire complexe,furtune, conducte,ulei de motor, filtre de ulei şi benzină,etc.,etc....... Numai cu schimbul de ulei şi a fitrului de combustibil cheltuim o sumă ce ne-ar permite să alimentăm cu electricitate,maşina, un an de zile. Aici e marele avantaj, vom cheltui mult mai puţin cu toate consumabilele şi cu reviziile,piesele de schimb,etc. Se vor putea face statii de încărcare cu energie solară sau eoliană în deşertul Sahara sau în diferite locuri unde cisternele cu benzina nu pot ajunge iar investiţia într-o astfel de staţie de încărcare, este mult mai ieftină.OMV, LUKOIL, SHELL, AGIP, BRITISH PETROLEUM, MOBIL,etc. vor merge la prăşit porumb !!!
  • 2. @Gogu Putere | | 07 Octombrie 2012 16:49
    Te inseli cumplit. O masina de 100kw nu ajunge sa consume 100kw aproape niciodata. Nici macar pe accelerare nu folosesti toata puterea. Consumul mediu e de cativa kw. In plus, fata de asta, un panou solar produce energie electrica 8-12h/zi iar masina o folosesti in medie sub 1h pe zi. Asa, ca idee un l de benzina are cca 9kwh, dar randamentul motoarelor termice e sub 30%; deci, pentru 10 litri consumati de benzina, ai nevoie de cca 3kWh energie electrica.

    Exista tehnologii pentru a produce panouri solare fff ieftine si foarte simplu. Chiar daca au randament mai mic decat cele scumpe, asta nu conteaza foarte mult atat timp cat energia e gratis. Un acoperis de casa poate lejer sa asigure energia pentru 2-3 masini + energia pentru casa (incluzand incalzirea pe timp de iarna). Dar nu e de dorit ca oamenii sa devina independenti; nici dpdv energetic, nici din alte puncte de vedere (alimente, gandire.
  • 3. Ion | 06 Octombrie 2012 20:27
    Raportul este comandat si platit de fabricantii de masini clasice.Oare de ce?
    Pentru a produce o paine trebuie sa fie arse lemne,gaze,... .Mare poluatoare este ind de paine !!!
  • 4. Tud0r | 06 Octombrie 2012 18:29
    Studiu platit de cei care fac parte din industria petroliera. E o aberatie. Bateria de la masina mea e mai slabita. Deci eu trebuie sa si bag benzina, sa si incarc bateria des. Deci si gaze de esapament si consum de curent. Plus de asta petrolul e pe sfarsite. Deci masinile electrice obligatoriu trebuie sa apara. De fapt ce discutam noi aici?
  • 5. P_ | 06 Octombrie 2012 17:27
    fotografulevenimentelor com
  • 6. inginerul | 06 Octombrie 2012 12:58
    E clar ca multi din cei de aici nu au facut o facultate de mecanica sau electricitate. Multi delireaza cu panouri solare, de parca panourile solare au cazut din cer, nu au fost obtinute prin procese foarte toxice, cu substante foarte toxice, care au emanat in atmosfera gaze foarte toxice si cu potential enorm de accelerare a incalzirii globale. Incalzirea globala este un fenomen normal, din cauza ei nu mai este calota polara peste nordul europei si america de nord. Din cauza ei societatea umana a prosperat, mutandu-se din zonele caldute din africa, in cele ce s-au incalzit treptat. Incalzirea globala a pus sfarsit ultimei mari glaciatiuni, si ne permite existenta. Ca pamantul se incalzeste este adevarat, ca si noi avem o contributie, la fel de adevarat. Prin urmare, trebuie sa facem ce am facut pana acum, sa EVOLUAM, sa ne adaptam la noile condtii de mediu. Sanatate si numai bine !
  • 7. florin | 06 Octombrie 2012 11:14
    Norvegia e mare producatoare de hidrocarburi extrase din Marea Nordului si n-are nici un interes sa promoveze solutii care sa-i afecteze pe gazarii/petrolistii proprii. Si la noi firma roamaneasca cea mai mare dupa profitul obtinut a fost Petrom, anul trecut. Asta ca sa intelegeti de ce 2 mari hidrocentrale (similare celor de la Portile de Fier) Turnu Magurele-Nicopole si Calarasi-Silistra asteapta de ani buni sa fie construite, planurile lor fiind facute inca din vremea comunismului. La fel hidrocentrala Tarnita-Lapustesti pe Somes asteapta investitori-parteneri ba pe chinezi, ba pe bulgari... da' o sa se faca cand o vrea Patriciu. Intelegeti cum vine treaba oameni buni?
  • 8. George | 06 Octombrie 2012 10:17
    Minciuni minciuni minciuni. Mai dati stirea cu flatulentele vacilor care incalzesc global ca aia era o alta minciuna a unui cercetator britanic. Era menita, si probabil se va aplica, sa restranga enorm drepturile fermierilor prin aceea ca ar fi fost obligati sa cumpere acizi omega 3 si sa i administreze vitelor pentru a le reduce flatulentele. Acest studiu impresionant s-a efectuat pe un numar uimitor de ...3 vaci. Partea proasta e ca "recmandarile" oamenilor de stiinta, cand vine vorba de noi taxe si monopolism, sunt rapid transmutate in legi covarsitoare.
  • 9. "Nikola Tesla" | 06 Octombrie 2012 10:17
    http://www.youtube.com/watch?v=zr6-yY1v8Kc
  • 10. Bonng | 06 Octombrie 2012 08:07
    Nu inteleg o singura chestie.... in timpul vietii noastre Terra nu o sa dispara din cauza poluarii, vulcanii nu o sa erupa toti, si calota polara nu o sa se topeasca complet. Ce se intampla dupa trecerea mea in nefiinta chiar nu ma intereseaza... asa cum nu i-a interesat pe cei de dinaintea mea si cum nu o sa ii intereseze pe cei de dupa mine. Din punctul meu de vedere as conduce o masina care sa mearga cu otrava, uraniu, petrol, si pui de delfin - daca e ieftin nu ma intereseaza! Nu inteleg de ce ar trebui sa imi creasca nivelul de stres din cauza poluarii!!!!!!!!!!!! Treziti-va!!! Nu o sa va reincarnati,dumnezeu nu exista, mos craciun e tatal vostru!
  • 11. cuios | 06 Octombrie 2012 07:19
    Ma intreb ce companii sunt in spatele astor studii , caci e lege si Universitatea tre' sa traiasca ... NU?
  • 12. prostu | 06 Octombrie 2012 01:16
    gogu ologu
    uite masina de 150 m2 http://www.youtube.com/watch?v=yUrSzKk6D5U&feature=related

    si uite si un avion de 200 m2 http://www.youtube.com/watch?v=5oNHD41MLMk&feature=related

    uite si un vapor http://www.youtube.com/watch?v=lcbFWo00jM4&feature=related

    uita si un stadion solar http://www.go4it.ro/curiozitati/world-games-stadium-primul-stadion-100-solar-4431662/

    asa caCAND faci socotel...socotestele mai bine ca daca nu ajungi ca sfantu ilie proorocul
  • 13. prostu | 06 Octombrie 2012 01:02
    gogu ologu ...daca vrei i ti caut lincku cu o otelarie electrica care functioneaza doar cu raze solare sau stadionul din spania care are alimentarea cu energie exclusiv din panouri fotovoltaice. si ar mai fi ceva kilowatu de care vorbesti tu nu e egal cu kilowatul de la motoarele electrice. confunzi marfa cu ambalajul.Fa un experiment . scoate benzina dintr o masina si pornesteo bagata in viteza. tine contactu si o sa vezi ca masina merge pe electromotor...... electromotorul are in jur de 2-3 kilowati p.s. nu numai ca merge masina dar iti invarte si tot c.a.c.atu ala cu pistoane numit motor cu ardere interna, concomitent.
  • 14. prostu | 06 Octombrie 2012 00:46
    bine ma gogu ologu . mai spart la maciuca cu socotelile tale . nu stiu ce matiz ai tu de ti trebuie 150 mp de panouri fotovoltaice ....in fine nu am chef de polemici cu tine. http://www.newz.ro/stire/94302/32-de-automobile-solare-participa-la-world-solar-challenge-2009-video-.html ....daca gandesti ca ......normal ca i ti iasa socoteala ca ti trebuie un hectar de panouri,dar daca la matiz ( care e o masina cu tehnologie din 1900 toamna , vanduta in estul europei )ii pui o fibra de carbon , mai tai din ea ....ca nu te plimbi tot timpul 5 persoane ....ii pui un pic de acumulator sa stranga ceva energie la ciorap ....ii lasi si un pic de motor cu ardere interna in cazu in care nu e soare ...ii adaugi si un mic electrolizor ....daca cumva stationezi mai mult sa ti faca si un pic de oxigen si hidrogen .....ia fa socoteala din nou ...cati metri patratii iti trebuie?
  • 15. dragos.iscru | 06 Octombrie 2012 00:06
    Studiul e foarte neglijent si duce la o dezinformare. Doar daca am arde benzina si motorina in termocentrale si centrale de cogenerare(unde randamentul ajunge la 90%), in loc sa ardem carbune, am iesi mult mai bine la emisii pentru ca echipamentele de reducere a emisiilor sunt cu mult mai eficiente decat amaratele alea de catalizatoare. CO2-ul la cosul termocentralei poate fi controlat(inmagazinat, transformat), la teava de esapament a masinii nu prea. Faci un calcul simplu, luand in seama pierderile din sistemul energetic(sunt in medie 45%) si ajungi mai bine si din pdv economic, nu numai din pdv al emisiilor. Nici nu pun in calcul ca exista deja destule metode alternative de producere a energiei electrice care ar putea completa nevoia de energie daca s-ar trece la automobile electrice. Nu cred ca uzinele care vor produce masini electrice polueaza substantial mai mult decat cele care produc masini conventionale.



vezi galeria foto
  • Raportul care distruge mitul maşinilor electrice. Ameninţarea autoturismelor "verzi" asupra mediului înconjurător  171128
  • Raportul care distruge mitul maşinilor electrice. Ameninţarea autoturismelor "verzi" asupra mediului înconjurător  171131
  • Raportul care distruge mitul maşinilor electrice. Ameninţarea autoturismelor "verzi" asupra mediului înconjurător  171132